ΠΡΑΤΗΡΙΑ CNG


ΓΕΝΙΚΑ
Το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG) είναι ένα ορυκτό καύσιμο, που προκύπτει από τη συμπίεση του φυσικού αερίου σε λιγότερο του 1% του αρχικού του όγκου, καθιστώντας εφικτή την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων σε μικρό χώρο (συστοιχία κυλινδρικών φιαλών) και την ασφαλή μεταφορά του σε απομακρυσμένους πελάτες από το δίκτυο φυσικού αερίου/ κεντρικό αγωγό.

Παρέχει μία σειρά πλεονεκτημάτων σχετικά με την καθαρότητα του κινητήρα, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και, κυρίως, αποτελεί την φθηνότερη λύση για την κίνηση των οχημάτων.

Ο κινητήρας που λειτουργεί με φυσικό αέριο, σε σύγκριση με αυτούς που λειτουργούν με βενζίνη, πετρέλαιο, κλπ., παρουσιάζει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
– Μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, λόγω της μεγάλης θερμογόνου δύναμης του φυσικού αερίου (έχει 12.500 kcal/kg σε σύγκριση με 11.950 kcal/kg του υγραερίου, 10.500 kcal/kg της βενζίνης και 10.000 kcal/kg του πετρελαίου).
– Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
– Μικρότερη ανάγκη συντήρησης.
– Μικρότερος κατά 75% θόρυβος λειτουργίας.
– Δεν προκαλεί δυσάρεστες οσμές.

Το Φυσικό Αέριο είναι το πλέον καθαρό ορυκτό καύσιμο και η μετάβαση σε αυτό από οποιοδήποτε συμβατικό καύσιμο μειώνει άμεσα τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία. Η καύση του εκπέμπει 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη, 95% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα, 80% λιγότερους υδρογονάνθρακες και 30% λιγότερα οξείδια του αζώτου. Ακόμα, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια που προκαλούν το νέφος, μόλυβδο ή βαριά ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μόλυβδου ή βενζολίου.

Το φυσικό αέριο είναι το ασφαλέστερο καύσιμο, σύμφωνα με τα Επιστημονικά Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, λόγω των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων. Είναι ελαφρότερο του αέρα (0,65%) και σε περίπτωση διαρροής διαφεύγει προς τα πάνω και διαχέεται. Έχει μικρή πιθανότητα ανάφλεξης, όταν το μίγμα με αέρα είναι 5-15%, και δεν εκρήγνυται. Επίσης, το CNG χαρακτηρίζεται από υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης σε σχέση με το πετρέλαιο ή τη βενζίνη.

Το μεγάλο όφελος που προσφέρει το φυσικό αέριο στα οχήματα είναι η οικονομία. Λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής του 0,85€/κιλό, αλλά και της κατανάλωσης 3,9 κιλά τα 100 χλμ., ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με φυσικό αέριο δαπανά μόνο 16,5€ για να καλύψει την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη, δηλαδή το 1/3 των χρημάτων που δαπανά ένα όχημα με βενζίνη.
Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, FIAT-SEAT-Skoda-VW, έχουν ετοιμοπαράδοτα επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα που κινούνται και με φυσικό αέριο, προσφέροντας όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα στον κάτοχο ενώ και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να λανσάρουν σύντομα μοντέλα διπλού καυσίμου.

  1. ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ SICOM ΓΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ CNG

Η εταιρεία SICOM ιδρύθηκε το 1994 και κατασκευάζει τον πλήρη εξοπλισμό ο οποίος απαιτείται σε ένα πρατήριο CNG. Μέχρι σήμερα, έχει κατασκευάσει πάνω από 200 πρατήρια στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σερβία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Λετονία, Ουκρανία, Ρωσία) αλλά και στην Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία) και Ασία (Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Μαλαισία, Μπαγκλαντές).

Την επιτυχία της αυτή η SICOM την οφείλει στην μεγάλη γκάμα συμπιεστών, παλινδρομικών και υδραυλικών, τους οποίους παράγει, η οποία της έχει δώσει την δυνατότητα να αντλεί φυσικό αέριο από τον κεντρικό αγωγό ακόμη και σε περιπτώσεις που το αέριο βρίσκεται σε πολύ χαμηλή πίεση (λιγότερο από 1 bar).

Επίσης, παράγει και όλο τον λοιπό εξοπλισμό ο οποίος απαιτείται σε μία εγκατάσταση CNG, όπως:

  • Παλινδρομικοί Συμπιεστές:
  • Υδραυλικοί Συμπιεστές:

Αφυγραντήρας (Dryer), για την απομάκρυνση της υγρασίας από το αέριο πριν την συμπίεση:

Ψύκτης (dry cooler), μετά τον συμπιεστή, για την ευκολότερη παροχή αερίου σε σταθερή θερμοκρασία:


Σύστημα μέτρησης & ρύθμισης πίεσης (metering system), για το φιλτράρισμα-μέτρηση-ρύθμιση πίεσης του παραλαμβανόμενου αερίου:


Πίνακας προτεραιότητας (priority panel), καθορίζει εάν το συμπιεσμένο αέριο θα πάει προς αποθήκευση ή για παροχή στον διανομέα:


Αποθηκευτικός χώρος (συστοιχία φιαλών):


Διανομέας φυσικού αερίου (dispenser), ταχείας ή κανονικής ροής:


Κιβώτιο (box), ατσάλινο ή ενισχυμένο, για την τοποθέτηση και προστασία όλων των εξαρτημάτων, με ηχομόνωση και κλιματισμό:


Εγκαταστάσεις της SICOM Italia ανά τον κόσμο

  1. ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ CNG

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 17 πρατήρια CNG, τα οποία βρίσκονται: 8 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Λάρισα, 1 στη Λαμία, 1 στα Τρίκαλα, 1 στο Βόλο and 1 στα Ιωάννινα. Στόχος είναι να γίνουν 35 και να καλύπτουν όλους τους οδικούς άξονες και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

  1. ΤΥΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ

Α. MOTHER STATION (ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ)

Β. DAUGHTER STATION (ΠΑΡΟΧΗΑΠΟΣΥΣΤΟΙΧΙΑΦΙΑΛΩΝ)